Місце інституту врегулювання цивільного спору за участю судді в систематиці примирних процедур - O. Tykhanskyi (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Висвітлено місце інституту врегулювання цивільного спору за участю судді серед інших видів примирних процедур. Обґрунтовано запровадження на конституційному рівні ідеї правосуддя компромісу та соціального миру. Сформульовано авторське визначення примирних процедур у цивільному процесі. Доведено, що примирні процедури й альтернативні способи врегулювання цивільних спорів тісно пов’язані й, залежно від їх видів, подеколи можуть становити синонімічні категорії чи інститути права. Актуалізовано необхідність оптимізації цивільного процесу під час використання інституту врегулювання цивільного спору за участю судді. Цей новий інститут цивільного процесуального права має максимально сприяти сторонам оперативно вирішити цивільний спір, що виник між ними, не на підставі права, а в межах права за допомогою спеціального висококваліфікованого суб’єкта – судді, який здійснюватиме відповідне врегулювання. Визначено специфічні ознаки, що виокремлюють цей інститут з-поміж альтернативних способів урегулювання спорів і примирних процедур у праві та цивільному процесі.