Теоретичні аспекти організації і тактики розшуку безвісно зниклих осіб у сучасних умовах - D. Nykyforchuk; D. Chemerys (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Висвітлено теоретичні аспекти організації і тактики розшуку безвісно зниклих осіб у сучасних умовах. Проаналізовано положення нормативно-правових актів, що регулюють цей вид діяльності, увагу акцентовано на визначенні таких понять, як організація і тактика роботи оперативних підрозділів Національної поліції України. Відображено зв’язок між теорією і практикою діяльності поліції щодо розшуку безвісно зниклих осіб. Розглянуто елементи тактики, першочергові розшукові заходи з моменту отримання заяви про безвісне зникнення особи та планування оперативно-розшукових заходів, з огляду на особливості ситуації зникнення людини. Схарактеризовано методику визначення кримінальних обставин таких подій. З’ясовано проблеми, що постають під час проведення розшукових заходів, починаючи з дій співробітників поліції на місці події в конкретних ситуаціях. Теоретичний зміст статті підкріплено прикладами з практики. Окреслено коло питань, пов’язаних зі змінами в житті країни, зокрема в структурі державних органів, що надають допоміжну інформацію (створення баз даних, де накопичують і зберігають інформацію із цього питання; комп’ютеризація; необхідність використання інтернет-ресурсів у повсякденній діяльності Національної поліції України). У висновках обґрунтовано необхідність здійснення теоретичних розробок у цій галузі, що зумовлено вимогами й потребами практики.