Запобігання злочинам у сфері економічної діяльності - N. Lisova (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Актуалізовано питання запобігання злочинам у сфері економічної діяльності, зокрема щодо створення державного правоохоронного органу, діяльність якого буде спрямована на виявлення, запобігання, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, віднесених до його підслідності, які безпосередньо чи опосередковано завдають шкоди публічним фінансам, а також протидію злочинності у сфері оподаткування, митній та бюджетній сферах, запобігання їх учиненню в майбутньому. Проаналізовано підходи до визначення видів кримінальних правопорушень, які можуть бути віднесені до вчинених на підприємствах, в установах та організаціях за видами економічної діяльності. Науковці не дійшли одностайної думки щодо трактування сутності поняття «економічні злочини» та їх класифікації. Несформованість єдиного підходу до обговорюваної проблематики спричиняє труднощі на практиці, що значно знижує рівень запобігання злочинам у сфері економічної діяльності. Відповідно до п. 26 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України від 6 квітня 2016 року № 139, кримінальні правопорушення (осіб, які їх учинили) за видами економічної діяльності визначають і заносять до Реєстру лише з використанням Національного класифікатора України «Класифікація видів економічної діяльності». Обґрунтовано доцільність удосконалення цієї вимоги. Зокрема, запропоновано унормувати порядок обліку злочинів, учинених на підприємствах, установах та організаціях за видами економічної діяльності відповідним нормативно-правовим актом, яким установити вичерпний перелік статей Кримінального кодексу України. Визначаючи види злочинів, що можуть бути віднесені до злочинів у сфері економічної діяльності, слід керуватися такими положеннями: злочин, учинений спеціальним суб’єктом (службовою особою), який пов’язаний з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, відносити до вчинених на підприємстві, установі чи організації незалежно від форми власності; злочин, суб’єктом учинення якого є загальний суб’єкт, обліковувати за Класифікатором видів економічної діяльності за умови вчинення його: працівником підприємства, установи чи організації під час виконання трудових обов’язків, іншою особою, злочинними діями якої завдано шкоду підприємству, установі, організації або суб’єкту господарювання. Такий перелік забезпечить чіткий порядок віднесення кримінальних правопорушень до вчинених на підприємствах, в установах та організаціях за видами економічної діяльності.