Професійна злочинність в Україні в роки незалежності - N. Маkarenko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено тенденції розвитку професійної злочинності в незалежній Україні. Встановлено, що зміни в суспільно-політичному житті, пов’язані з розбудовою незалежної держави, спричинили процеси легалізації злочинної діяльності, зміну злочинної ідеології та перерозподіл сфер впливу. Гібридна війна призвела до скасування низки умовностей довоєнного кримінального світу. Визначальними для діяльності професійних злочинців в Україні стали її політизація, інтеграція з терористичною діяльністю, орієнтація на досягнення економічних цілей шляхом встановлення територіального контролю. Тривають процеси переформатування кримінального світу, що може спричинити перерозподіл сфер впливу з використанням усіх засобів, наявних у країні з локальним збройним конфліктом. Уникнути цього можливо шляхом ужиття комплексних заходів, що мають забезпечити більш жорсткий контроль за обігом зброї, соціальну реабілітацію ветеранів антитерористичної операції та економічне зростання країни.