Загальна характеристика професійної підготовки працівників оперативних підрозділів - M. Markov (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Здійснено загальну характеристику професійної підготовки працівників оперативних підрозділів у процесі виявлення та припинення злочинів. Констатовано, що професійна діяльність оперативних працівників реалізується в середовищі, яке вважають «зоною підвищеного ризику», що поєднується з реальною небезпекою для їхнього життя та здоров’я, а іноді – з небезпекою для членів їхній сімей. Наявний прямий зв’язок між рівнем готовності оперативного працівника до забезпечення особистої безпеки та рівнем набутих професійних знань, умінь і навичок. Необхідною умовою досягнення високого рівня професіоналізму є формування в оперативного працівника позитивної мотивації щодо самореалізації за обраною професією. У цьому контексті важливе значення має спеціальна підготовка оперативних працівників до дій в екстремальних умовах, передусім – в умовах оперативного ризику, що повинна бути систематичною протягом усієї службової діяльності. Аналіз професійної підготовки працівників оперативних підрозділів у процесі виявлення та припинення кримінальних правопорушень дає підстави для висновку, що на сучасному етапі вивчення соціально-психологічних й організаційно-педагогічних умов розвитку професійної готовності молодих працівників оперативних підрозділів є вкрай актуальним, воно має передбачати комплексний, системний підхід і випереджальне проектування процесу взаємодії зовнішніх і внутрішніх умов розвитку готовності професіонала, його професійного зростання. У структурі процесу професійної готовності доцільно виокремлювати такі компоненти: професійна придатність, професійна спрямованість, професійна підготовленість, професійна адаптація, самовизначення в професії, професійний розвиток, професійна компетентність.