УЧАСТЬ ОПЕРАТИВНИХ ПІДРОЗДІЛІВ У ДОСУДОВОМУ РОЗСЛІДУВАННІ МАСОВИХ ЗАВОРУШЕНЬ - O. Pustovyі (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Метою цієї статті є окреслення основних проблем участі оперативних підрозділів у досудовому розслідуванні масових заворушень і визначення шляхів їх розв’язання. Теоретичним базисом дослідження стали праці вчених, які вивчали питання статусу й діяльності оперативних підрозділів у межах кримінального провадження, а також положення й висновки наукових робіт щодо проблематики масових заворушень. Проаналізовано сутність масових заворушень як кримінальних діянь, що становлять предмет пізнання в правоохоронній діяльності. Наукова новизна. Уперше констатовано, що є два варіанти участі оперативних підрозділів у досудовому розслідуванні масових заворушень. Перший варіант стосується заворушень, які виникли стихійно або коли про їх підготовку не вдалося дізнатися завчасно. У такому разі залучають до розслідування оперативні підрозділи вже після початку масових заворушень. Другий варіант – коли заздалегідь було одержано відомості про організацію (підготовку) масових заворушень (із внесенням цих відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань). Виокремлено дві основні проблеми участі оперативних підрозділів у досудовому розслідувані масових заворушень. По-перше, під час досудового розслідування масових заворушень оперативні підрозділи не можуть використати весь арсенал негласних заходів розвідувального характеру, оскільки в Кримінальному процесуальному кодексі України не передбачено відповідних негласних слідчих (розшукових) дій. По-друге, в умовах масових заворушень, що вже тривають (у межах розпочатого кримінального провадження), оперативні підрозділи на місці події не вповноважені негайно розпочинати за власним рішенням будь-які оперативно-розшукові заходи чи негласні слідчі (розшукові) дії. Це позбавляє їх можливості встановити й ідентифікувати організаторів та активних учасників масових заворушень. Висновки. Розв’язання цих проблем убачається в невідкладному унормуванні інституту оперативного супроводження кримінального провадження на рівні Кримінального процесуального кодексу України.