Запобігання інтернаціоналізації організованої злочинності на міжнародному та національному рівнях - A. Dzhuzha; M. Pidboliachnyi (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Метою статті є аналіз системи міжнародних нормативно-правових актів у сфері запобігання організованій злочинності для виявлення зв’язку інтернаціоналізації та організованої злочинності, а також удосконалення заходів щодо запобігання цим протиправним явищам. Висвітлено проблеми впливу інтернаціоналізації організованої злочинності на криміногенну ситуацію в Україні; видів злочинів, які вчиняють міжнародні організовані злочинні угруповання; питому вагу злочинності, пов’язаної з іноземними громадянами, а також заходи запобігання цьому явищу, передусім щодо незаконного перебування в Україні осіб, які проживають без необхідних документів і дозволів, використання ними підроблених закордонних паспортів і віз, вирішення питання щодо їх видворення. Проаналізовано імплементацію міжнародно-правових норм у національне законодавство, визначено їх переваги та недоліки. Окреслено проблемні аспекти, що перешкоджають ефективній співпраці та запобіганню організованій злочинності як на національному, так і на міжнародному рівнях. Висновки. Для ефективного запобігання організованій злочинності необхідно запустити в дію механізм зміцнення державної системи руйнівного впливу на злочинність, створити соціальні механізми, які надали б можливість нейтралізувати переваги організованої злочинності, її невразливість, пріоритет темпів еволюції мафії над темпами еволюції державних антикримінальних структур.