Особливості початкового етапу розслідування злочинів у сфері будівництва в окремих зарубіжних країнах - A. Zapototskyi (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Проаналізовано особливості початкового етапу розслідування злочинів у сфері будівництва в окремих зарубіжних країнах, на підставі чого сформульовано пропозиції щодо вдосконалення вітчизняних методик розслідування цих злочинів. Найкориснішими для України визначено окремі методики початкового етапу розслідування аналізованої категорії злочинів у країнах Європи та США. У цих країнах організація та методика досудового розслідування полягає в збиранні й вивченні фінансово-господарських документів будівельної компанії та контрагентів. Аналіз фінансово-господарських документів здійснюють аудитори, бухгалтери, економісти. У більшості досліджуваних країн останніх залучають не лише як експертів для проведення експертизи, а й як учасників слідчих груп. Позитивним для запровадження під час розслідування злочинів у сфері будівництва є створення Єдиного реєстру будівельного обладнання, що сприяє відшкодуванню шкоди, виявленню викраденого майна та запобіганню вчиненню інших злочинів. Для підвищення якості досудового розслідування запропоновано акцентувати увагу на розвиткові навичок слідчого, його обізнаності щодо фінансово-господарських операцій, які здійснюють на будівництві, підвищенні рівня знань у сфері бухгалтерського обліку, процедур державних закупівель, податків та інших сфер будівництва, пов’язаних з учиненням злочинів. Важливе значення під час досудового розслідування злочинів у сфері будівництва відіграє отримання інформації з державних реєстрів та інших відкритих джерел інформації з використанням аналітичних інструментів, зокрема сучасних аналітичних систем поліцейської діяльності (Intelligence Led Policing).