Досвід правового регулювання системи захисту критичної інфраструктури в США - S. Telenyk (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Проаналізовано досвід правотворчості (нормативно-правові й політичні документи) та правозастосовної практики у сфері захисту критичної інфраструктури в США. Констатовано, що ці документи було розроблено відповідно до поточного стану й актуальних проблем захисту критичної інфраструктури, що дало змогу проаналізувати й оцінити ефективність різних заходів, своєчасно реагувати на актуальні запити та потреби секторів і системи загалом, визначати сферу й напрями правового регулювання. Розглянуто поняття «критична інфраструктура», систему захисту критичної інфраструктури, повноваження державних органів, засади співпраці з приватним сектором, об’єкти критичної інфраструктури. Сформульовано критичні позиції щодо нормативно-правового регулювання та діяльності державних органів. Окреслено шляхи розв’язання низки проблем, запропоновані іноземними науковцями. Обґрунтовано доцільність вивчення зарубіжного досвіду захисту критичної інфраструктури та використання кращих практик у сфері адміністративно-правового регулювання державної системи захисту критичної інфраструктури в Україні.