Запобігання приховуванню злочинів у фіскальній сфері, що мають транснаціональний характер - V. Khomenko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Окреслено види злочинів у фіскальній сфері, що мають транснаціональний характер, висвітлено способи їх приховування та заходи запобігання цій діяльності. Визначено завдання заходів запобігання приховуванню злочинів у фіскальній сфері, що мають транснаціональний характер. Проаналізовано поняття «транснаціональний злочин», що міститься в нормативних документах і наукових джерелах. До злочинів у фіскальній сфері, що мають транснаціональний характер, віднесено правопорушення з легалізації (відмивання) коштів і майна, здобутого злочинним шляхом, транснаціональної корупції та кіберзлочинності, порушення прав інтелектуальної власності, контрабанди, незаконного обігу предметів мистецтва, у фінансово-кредитній сфері. Заходи запобігання приховуванню злочинів у фіскальній сфері, що мають транснаціональний характер, класифіковано на загальні й індивідуальні. До загальних запобіжних заходів належать: кримінологічний аналіз злочинності у фіскальній сфері; міжнародне співробітництво в протидії правопорушенням у фіскальній сфері; висвітлення в засобах масової інформації результатів роботи правоохоронних і контролюючих органів щодо виявлення та запобігання злочинів у фіскальній сфері, їх успішного розслідування; запровадження спеціальної підготовки фахівців, що здійснюють запобігання та розслідування відповідних злочинів. До індивідуальних запобіжних заходів належать вивчення кримінологічних ознак особи (групи осіб), що вчиняють злочини у фіскальній сфері; вивчення соціального мікросередовища; усунення умов, що сприяють готуванню до злочинної діяльності, і спонукання осіб, які замислюють злочини, до відмови від злочинних дій та задумів.