Правова регламентація негласної роботи й оперативно-розшукової діяльності згідно з міжнародними договорами України - S. Kniaziev (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Визначено засади правової регламентації негласної роботи та оперативно-розшукової діяльності згідно з міжнародними договорами України. Обґрунтовано, що нормативно-правову регламентацію негласної роботи й оперативно-розшукової діяльності слід розглядати системно, відповідно до трьох компонентів: Конституції України, кодексів і законів України; міжнародних договорів, учасником яких є Україна; підзаконних нормативно-правових актів. Доведено необхідність дотримання положень міжнародних договорів України, які закріплюють основні права та свободи людини, під час реалізації негласної роботи та оперативно-розшукової діяльності. Це Загальна декларація прав людини 1948 року, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, а також Перший протокол та протоколи № 2, 4, 7, 11 до неї, Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання 1984 року тощо. Ідеться про право на життя, свободу й особисту недоторканність; свободу від катувань чи жорсткого нелюдського, такого, що принижує гідність, поводження і покарання; свободу від довільного арешту, затримання чи вигнання; право вважатися невинуватим, поки винуватість не буде встановлено; свобода від незаконного втручання в особисте й сімейне життя; право на недоторканність житла, таємницю кореспонденції та ін. У межах протидії міжнародній злочинності ефективність негласної роботи та оперативно-розшукової діяльності залежить від застосування заходів міжнародного співробітництва з правоохоронними органами іноземних держав. За таких умов слід керуватися спеціальними багатосторонніми та двосторонніми, а також міжвідомчими міжнародними  договорами України. Ідеться про Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності 2000 року, низку міжвідомчих міжнародних договорів України. Реалізація євроінтеграційного напряму розвитку нашої держави передбачає продовження роботи щодо забезпечення й гарантування високих демократичних стандартів прав і свобод людини під час реалізації правоохоронної діяльності. Інший, не менш важливий, стратегічний напрям розвитку – укладення багатосторонніх і двосторонніх договорів про міжнародне співробітництво у сфері негласної роботи й оперативно-розшукової діяльності з компетентними правоохоронними органами іноземних держав з метою ефективної протидії міжнародній злочинності, зокрема шляхом використання можливостей негласної роботи та оперативно-розшукової діяльності.