Організаційно-правові форми співробітництва у сфері протидії організованій злочинності: досвід Європейського Союзу - O. Tronko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
В умовах інтеграційних процесів в Україні та Європейському Союзі поліцейська співпраця має важливе значення, що зумовлює не тільки необхідність об’єднання зусиль держав і підвищення ефективності використання наявних можливостей міжнародної поліцейської співпраці, а й ужиття на національному та міжнародному рівнях координованих заходів з удосконалення відповідного правового регулювання. Розвиток Європолу як центрального відомства Європейського Союзу зі збирання оперативної інформації пов’язаний з важливістю визначення пріоритетів для дослідження питань обміну інформацією між державами – членами Європейського Союзу у сфері протидії злочинності, тероризму тощо. Унікальний потенціал європейського поліцейського офісу з управління такою інформацією уможливлює подальший динамічний розвиток інформаційної бази, здатної сприяти ефективному оперативному реагуванню на головні загрози безпеці. Питання протидії організованій злочинності знаходяться у фокусі уваги європейської спільноти, оскільки, на переконання Європейського парламенту, кримінальні організації дістали можливість проникати до соціальних, політичних та економічних структур Європи. Серед пріоритетів у протидії злочинності визначають збирання інформації, превентивні заходи та співробітництво між правоохоронними органами, зокрема поза межами Європейського Союзу. Важливою подією в цьому контексті стала ратифікація в липні 2017 року Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне та стратегічне співробітництво, метою якої є встановлення співробітництва між Україною та Європолом у запобіганні та протидії організованій злочинності, тероризму та іншим формам міжнародної злочинності, зокрема шляхом обміну інформацією через призначений Україною Національний контактний пункт.