Питання європейського співробітництва в протидії транснаціональній організованій економічній злочинності - V. Polianska (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено специфіку співробітництва з питань протидії транснаціональній організованій економічній злочинності в межах регіональних європейських організацій – Ради Європи та Європейського Союзу. Констатовано, що суттєвий внесок у розвиток міжнародного співробітництва з означених питань зробила Рада Європи, членом якої з 1995 року є Україна. Діяльність Ради Європи спрямована на налагодження співробітництва щодо протидії транснаціональній корупції, відмиванню грошей, кіберзлочинності й іншим формам транснаціональної організованої економічної злочинності. Під егідою організації прийнято низку угод, підписаних і ратифікованих Україною. Зазначено, що правовим підґрунтям співробітництва України з ЄС у галузі протидії транснаціональній економічній злочинності є положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 2014 року, відповідно до якої сторони співпрацюють у попередженні та боротьбі з незаконним переправленням через державний кордон нелегальних мігрантів, контрабандою товарів, економічними злочинами, зокрема злочинами у сфері оподаткування, корупцією як у приватному, так і в державному секторі, підробкою документів, кіберзлочинністю шляхом обміну практичним досвідом, інформацією, персоналом, вирішення питань, пов’язаних із захистом свідків та жертв злочинів. Визначено правовий статус, завдання та основні напрями діяльності Європейського поліцейського офісу і Європейської організації з питань юстиції, а також правові підстави співробітництва правоохоронних органів України з цими організаціями. Наголошено на необхідності укладення із зазначеним офісом угоди про оперативне співробітництво та налагодження співпраці з Євроюстом з питань надання правової допомоги, розслідування і кримінального переслідування осіб, які вчиняють транснаціональні економічні злочини. Обґрунтовано, що співробітництво держав у межах Ради Європи та Європейського Союзу є неодмінною умовою успішної протидії транснаціональній організованій злочинності на континенті.