Правове регулювання в законодавстві України захисту тварин від жорстокого поводження - M. Pashkovska (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Мета статті – дослідити правове регулювання суспільних відносин у сфері захисту тварин від жорстокого поводження. Висвітлено питання настання відповідальності за вчинення таких дій з тваринами. Дослідження ґрунтується на наукових працях таких учених, як Н. С. Бондаренко, О. І. Буткевич, І. А. Головко, А. О. Данилевський, Д. Є. Захаров, Н. І. Зубченко, Д. О. Калмиков, В. А. Копилян, Т. Р. Короткий, В. В. Кузнєцов, В. С. Мірошниченко, В. О. Морозова, В. О. Турська, С. А. Хімченко, і положеннях Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Встановлено, що загальноєвропейська та світова тенденція в напрямі гуманного ставлення до тварин зобов’язує Україну дотримуватися міжнародних норм і правил поводження з тваринами. На підставі досвіду європейських країн у цій сфері вносять пропозиції щодо законодавчого врегулювання питання обов’язкової реєстрації тварин, процесу розведення, продажу та поховання на рівні закону з чітко визначеними санкціями за порушення цих процедур. Висновки. Розв’язання проблеми жорстокого поводження з тваринами можливе за умови комплексного підходу. Тільки вдосконалений адміністративно-правовий механізм відповідальності за неналежне утримання тварин здатний урегулювати питання запобігання жорстокості в ставленні до тварин. Крім того, рівень правової обізнаності населення забезпечують у межах проведення профілактичних заходів з населенням.