Теоретико-методологічні засади дослідження адміністративно-правового регулювання діяльності інформаційних служб системи МВС України - V. Bulaiev (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Висвітлено актуальні питання аналізу нормативно-правової бази державної комунікативної політики, основні цілі, функції та завдання інформаційних служб МВС України. Визначено ефективність використання інформаційних систем у діяльності правоохоронних органів, застосування інформаційно-комунікаційних технологій у межах реалізації правоохоронними органами своїх завдань. Розвиток громадянського суспільства, євроінтеграційні процеси та реалії соціально-політичної ситуації в державі суттєво підвищили вимоги до надання професійних послуг правоохоронними органами. Встановлено, що відкритість і публічність належать до основних принципів діяльності підрозділів Національної поліції України. Концептуальні ідеї гуманізації діяльності поліції закріплюють партнерську модель її взаємодії із суспільством, зокрема значущість дотримання прав і свобод людини та громадянина, гарантування безпеки окремої особи. Доведено, що запорукою повноцінного виконання функцій підрозділами Національної поліції України є належне інформаційне забезпечення, яке сприяє узгодженню та координації зусиль щодо протидії злочинності. Інформаційні служби системи МВС України здійснюють інформаційну підтримку практичних підрозділів стосовно розкриття й попередження злочинів, розшуку злочинців, надання статистичних, аналітичних і довідкових даних. Аргументовано положення, згідно з яким передумовою підвищення ефективності використання інформаційних систем у діяльності правоохоронних органів є пошук принципово нових способів організації роботи з інформаційними ресурсами, стандартизація ведення яких спрямована на створення та гармонізацію єдиного інформаційного простору правоохоронних органів, необхідного для отримання в режимі реального часу основними користувачами інтегрованих відомостей про кримінальні правопорушення та осіб, які їх учинили. Увагу акцентовано на тому, що інфраструктура інформаційних служб МВС України є досить розгалуженою у звʼязку з такими чинниками: за територіальним принципом; наявність широкого спектру носіїв інформації; різноманітність інформації за видом і правовим режимом доступу, яка циркулює в практичних підрозділах; значна кількість зовнішніх джерел інформації. Сформульовано висновок, згідно з яким ефективність функціонування інформаційних служб системи МВС України залежить від постійного моніторингу проблемних аспектів професійної діяльності, вивчення нормативних документів, технічних розробок у сфері інформатизації та комп’ютерних технологій, використання новітніх інформаційно-програмних ресурсів, методологічного вдосконалення діяльності, практичної підготовки та перепідготовки фахівців за європейськими стандартами.