Аналіз концептуальних підходів до методології принципів громадянства - N. Kinash (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Висвітлено теоретичний підхід до аналізу методології інституту «принципи громадянства» в контексті сучасної політико-правової ситуації в державі. Запропонований підхід забезпечує формування комплексу методів пізнання, які в сукупності становлять методологію наукового аналізу інституту «принципи громадянства», й окреслює сучасні напрями вдосконалення традиційної для національної науки конституційного права методології аналізу конституційно-правових явищ. На підставі загальнонаукових понять і концепцій визначено методи та принципи пізнання, які забезпечують оптимальну взаємодію філософії зі спеціально-науковим знанням і його методами. Конкретні методи юридичних наук передбачають сукупність принципів, прийомів, правил, способів і засобів дослідження конкретних об’єктів (явищ, предметів, фактів). Зокрема, до них належать такі методи: спеціально-юридичний, теоретико-юридичний, конкретно-соціологічні, статистичні, групування, узагальнювальних показників. Мета. Основне завдання цієї статті полягало в пошуку найоптимальнішого комплексу методів, за допомогою яких можна всебічно дослідити інститут «принципи громадянства», що сприятиме окресленню проблем у цій сфері. Висновки. Сучасна методологія дослідження обраної проблеми ґрунтується на потребі оновлення в умовах анексованих територій України сучасного методологічного інструментарію аналізу інституту «принципи громадянства», причому в теоретичній і практичній площинах.