Суспільна небезпека професійної злочинності - N. Маkarenko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено проблему підвищеної суспільної небезпеки професійної злочинності. Суспільна небезпека професійної злочинності полягає в злочинній діяльності, яку здійснюють як професію, вона спричиняє соціально негативні наслідки. Для професійної злочинної діяльності властивим є вчинення декількох однорідних або тотожних умисних злочинів з корисливою метою. Ступінь суспільної небезпеки професійної злочинності є вищим, порівняно з іншими видами злочинності. Професійна злочинна діяльність унаслідок підготовленості її суб’єктів призводить до настання тяжчих наслідків, ніж від звичайної злочинності. Кримінальний професіоналізм передбачає орієнтованість на тривалу злочинну діяльність, а існування професійного злочинного середовища є підґрунтям для його відтворення та розвитку. Професійна злочинність постає своєрідним ядром злочинності загалом, оскільки її суб’єкти належать до категорії осіб, які усвідомлено протиставляють себе усталеним моральним цінностям і правопорядку, завдаючи істотної шкоди суспільству. Професійна злочинність безпосередньо впливає на відтворення первинної злочинності, тим самим ускладнює кримінальну ситуацію в країні.