Способи вчинення злочинів службовими особами в паливно-енергетичному комплексі України - M. Burak (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Актуальність наукової статті зумовлена тим, що паливно-енергетична сфера має стратегічне значення для економіки держави, оскільки енерговиробництво й енергопостачання забезпечують енергоспоживання решти галузей економіки та добробут населення. Дослідження в цьому напрямі засвідчують, що, крім тиску, якого зазнає орган досудового розслідування з боку осіб, чиї інтереси зачіпає розслідування, істотною перешкодою є складний механізм встановлення способів учинення злочинів службовими особами в паливно-енергетичній сфері. Мета цієї статті – на підставі аналізу нормативно-правових актів, науково-теоретичних поглядів учених, результатів слідчо-судової та практичної діяльності підрозділів Національної поліції України й Національного антикорупційного бюро України встановити та узагальнити типові способи вчинення злочинів службовими особами в паливно-енергетичному комплексі за наявного рівня загроз у сфері економіки, зокрема в паливно-енергетичній галузі. Методи дослідження. Методологічне підґрунтя публікації становить цілісна й узгоджена система методів, що дала змогу всебічно проаналізувати предмет дослідження. Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що ця стаття є спробою комплексно дослідити способи вчинення злочинів службовими особами в паливно-енергетичному комплексі України. Висновки. Знання особливостей способів учинення злочинів службовими особами в паливно-енергетичному комплексі надасть можливість використовувати ефективні тактичні прийоми та методичні рекомендації щодо їх розслідування й попередження, формулювати та перевіряти версії про механізм злочину, його зв’язки з іншими злочинами, причетних осіб і з’ясовувати інші важливі обставини за кримінальними провадженнями.