Розшук осіб за дорученням слідчого, прокурора - V. Lysenko; O. Lysenko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Важливим напрямом розшукової роботи є визначення переліку та змісту заходів, спрямуванням яких є безпосереднє встановлення місцеперебування осіб, яких оголошено в розшук органами досудового розслідування, прокурором чи судом. Метою статті є розгляд теоретичних питань щодо організації розшукової роботи, переліку та змісту заходів для встановлення місцеперебування осіб, оголошених у розшук, аналіз чинного законодавства, практики діяльності правоохоронних органів щодо змісту особливого напряму діяльності оперативних і слідчих підрозділів правоохоронних органів. Зʼясовано, що Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність» надає широкі можливості оперативним підрозділам щодо здійснення розшуку таких осіб. Дієвим є комплекс оперативно-розшукових заходів, спрямованих на встановлення конкретного місцеперебування осіб, яких розшукують, установлення звʼязків спілкування їх та осіб, які можуть їх переховувати. Зміст таких заходів визначають наявною в слідства інформацією, технічними можливостями оперативних підрозділів й особливостями наявного конфіденційного співробітництва. Констатовано, що інформаційно-пошукові системи правоохоронних органів, спеціально створені для використання в оперативно-розшуковій діяльності для здійснення заходів з пошуку ознак злочинів, протиправних діянь окремих осіб і груп, організації припинення правопорушень та в інтересах кримінального судочинства, є важливим засобом організації розшукової роботи.