Принципи правового регулювання у сфері фізкультури та спорту в Україні - A. Paliukh (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Проаналізовано сучасні підходи до тлумачення поняття принципів, принципів права, принципів правового регулювання. Увагу акцентовано на принципах правового регулювання фізкультури та спорту. Це сфера суспільних відносин, що супроводжує людину протягом життя, проте ґрунтовних досліджень із цієї тематики у сфері права, насамперед – учених-конституціоналістів, досі не здійснено. На конституційно-правовому рівні регламентовано, що держава дбає про забезпечення повного фізичного, психічного та соціального благополуччя громадян. Аналіз положень базового Закону України «Про фізичну культуру і спорт» 1993 року дає підстави для висновку, що він спрямований на врегулювання загальних правових, організаційних, соціальних й економічних засад діяльності у сфері фізичної культури і спорту та відносин зі створення умов для розвитку фізичної культури та спорту. Визначення засад державної політики у сфері фізичної культури і спорту ґрунтується на визнанні фізичної культури та спорту пріоритетним напрямом гуманітарної політики держави; важливим чинником усебічного розвитку особистості та формування здорового способу життя, досягнення фізичної та духовної досконалості людини. З огляду на гуманістичну спрямованість і пріоритет загальнолюдських цінностей, гарантування рівних прав та можливостей громадян у сфері фізичної культури і спорту, можна виокремити загальні принципи правового регулювання фізкультури та спорту в Україні (гуманізм, справедливість, різноманітність, взаємна повага та гендерна рівність, рівність прав і можливостей громадян у сфері фізичної культури та спорту; забезпечення міжнародних стандартів у сфері фізичної культури і спорту, поєднання вітчизняних традицій, досягнень зі світовим досвідом у цій сфері) та спеціальні принципи правового регулювання фізкультури і спорту в Україні (забезпечення безпеки життя та здоровʼя осіб, які займаються фізичною культурою і спортом, учасників, глядачів спортивних і фізкультурно-оздоровчих заходів; принципи професійної діяльності фізичної культури у сфері освіти,  принципи олімпійських ігор; забезпечення доступу осіб з інвалідністю до спортивних споруд тощо).