Аспекти корупційних ризиків під час застосування примусових заходів медичного характеру щодо неосудних осіб - A. Tkach (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Проаналізовано основні корупційні ризики, які можуть виникнути у сфері кримінального судочинства в процесі проведення досудового розслідування, призначення й виконання судово-психіатричної експертизи, складання клопотання про застосування примусових заходів і розгляду його безпосередньо в суді. Досліджено законодавчі новели у сфері застосування примусових заходів медичного характеру та проблемні практичні аспекти застосування зазначених нововведень, які, на думку фахівців, без внесення належних законодавчих змін можуть створити сприятливе підґрунтя для корупційних явищ. Зокрема, розглянуто зміни профільного законодавства, які зазнали критики фахівців психіатричної галузі та Генеральної прокуратури України щодо створення спеціалізованих закладів з надання психіатричної допомоги в регіонах у недостатній кількості та неузгодженості взаємодії між державними органами під час застосування примусових заходів медичного характеру. Актуальність обраної теми зумовлена зростанням питомої ваги кримінальних правопорушень, учинених неосудними чи обмежено осудними особами, і браком нових досліджень з окресленої проблематики. Порушені питання потребують додаткового висвітлення в науковій літературі.