Напрями вдосконалення кримінально-правової протидії використанню коштів, здобутих від незаконного обігу наркотиків - O. Striltsiv; V. Beznohykh (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Доведено, що важливим компонентом стратегії протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів є реалізація заходів, спрямованих на виявлення та конфіскацію коштів, здобутих від такої протиправної діяльності, мінімізація можливості їх використання в легальному обігу (бізнесі) та побуті. Такі підходи в протидії організованій злочинності та наркобізнесу визнано ефективними на міжнародному рівні, тому постала необхідність криміналізації використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. З моменту впровадження 1995 року в КК України ст. 22912, а з 2001 року ‒ ст. 306 (за новим КК України), які встановлюють покарання за використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, і до 2018 року правоохоронні органи викрили лише 1700 таких злочинів, причому не було викрито жодного випадку розміщення коштів, здобутих у такий спосіб, у банках, на підприємствах, в установах, організаціях та їх підрозділах. Однією з причин незадовільного стану є недосконалість наявних положень КК України. Наявність в українському законодавстві двох норм (ст.  306 та 209 КК України), які покликані захищати однакові суспільні цінності, однак різняться походженням предмета злочину (наркотики, сутенерство, зброя, розповсюдження порнографії тощо) та суворістю покарання, за певних обставин створюють додаткове навантаження для правоохоронних і судових органів у процесі зʼясування та доказування конкретного джерела кримінальних доходів. Висвітлено проблемні питання, які виникають у практичній діяльності правоохоронних органів щодо нормативного забезпечення протидії використанню коштів, отриманих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Сформульовано пропозиції щодо оптимізації норм КК України в цій сфері. Зауважено, що спрощення застосування законодавства про кримінальну відповідальність щодо протидії відмиванню доходів, одержаних від будь-яких видів кримінальної діяльності, сприятиме зменшенню навантаження на правоохоронні та судові органи. Стратегічним напрямом діяльності правоохоронних органів України в протидії незаконному обігу наркотиків визнано підрив його економічного підґрунтя, створення та реалізацію комплексної системи правових, зокрема кримінально-правових, організаційних, оперативно-розшукових та інших заходів щодо виявлення та ліквідації каналів легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.