Криміналістична класифікація слідчих ситуацій, які виникають під час затримання підозрюваного в незаконному обігу наркотичних засобів - O. Kalynovska (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Кожна слідча ситуація становить сукупність фактичних даних, що має індивідуальний характер, оскільки поєднує різноманітні компоненти, а саме: психологічний та інформаційний, процесуальний і тактичний, матеріальний та організаційно-технічний. На будь-якому етапі розслідування слідчий може оцінити фактичні дані й ухвалити рішення про подальші дії. Розглянуто класифікацію слідчих ситуацій, що виникають під час затримання підозрюваних осіб у кримінальних провадженнях у злочинах, повʼязаних із незаконним обігом наркотичних засобів. Правильна оцінка слідчої ситуації можлива лише за умов детального аналізу елементів на всіх етапах розслідування, а саме визначення предмета доказування злочинного діяння, кваліфікація та планування розслідування, форма подання й особливості знаходження, розповсюдження інформації є ключовими для оцінювання вихідних даних. Першочергове завдання слідчого під час розслідування злочинів у сфері обігу наркотичних засобів полягає в окресленні фактичної ситуації в процесі розслідування, отриманні необхідних даних для прийняття рішень у провадженні, формулюванні найбільш обґрунтованих слідчих версій та визначенні подальших дій (перелік слідчих (розшукових) дій розслідування в перспективному напрямі, зведення до мінімуму кількості рішень слідчого, що ґрунтуються на спробах і помилках. Для здійснення правильного аналізу ситуації слід урахувати всі початкові умови, а саме: форму подання інформації, особливості її вияву та розповсюдження, що є ключовими для оцінювання вихідних даних, визначення предмета встановлення (доказування), кваліфікацію злочинного діяння та планування розслідування. Класифікація слідчих ситуацій незалежно від напряму розслідування злочинів передбачає виконання основних завдань, серед яких: наявність або відсутність інформації, що має значення для виконання основних завдань розслідування; обсяг виявленої інформації; способи її отримання. Саме на цих аспектах ґрунтується побудова слідчих ситуацій і подальше розслідування кримінальних правопорушень. Типізувати слідчі ситуації іноді стає неможливим, проте виокремити в певні класифікаційні групи правопорушення необхідно. Розслідування має бути спрямоване на дотримання наукових принципів для правильного розуміння та чіткого алгоритму дій в певних ситуаціях. Оскільки правопорушники повсякчас удосконалюють майстерність учинення злочинів, передусім тих, що вчиняють у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, учиняють їх здебільшого за умов конфіденційності, тому рівень розкриття злочинів залишається низьким.