Кримінальна відповідальність за незаконне заволодіння паспортом у контексті міжнародного досвіду - A. Hetman (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Світове суспільство зазнає негативного впливу злочинних дій, повʼязаних з використанням чужих особистих важливих документів. З огляду на наявну загрозу міжнародній безпеці, країни розробили низку заходів, за допомогою яких здійснюють запобігання зазначеній групі злочинів. Світове товариство з-поміж таких заходів пропонує такі: 1) забезпечення кримінальної охорони шляхом закріплення складу злочину в кримінальному законі; 2) застосування досягнень науки й техніки для вдосконалення особистих важливих документів; 3) упровадження сучасних технологій з метою унеможливити використання особистого документа сторонньою особою; 3) міжнародну співпрацю. Проаналізовано кримінальне законодавство іноземних держав щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння паспортом або іншим особистим важливим документом. На підставі аналізу констатовано наявність у кримінальному законодавстві всіх досліджених держав (Грузія, Федеративна Республіка Німеччина, Королівство Швеція, Російська Федерація, Республіка Білорусь, Республіка Молдова, Азербайджанська Республіка, Республіка Вірменія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка, Республіка Таджикистан, Республіка Туркменістан, Республіка Узбекистан, Естонська Республіка, США, Велика Британія) складу злочину за незаконні дії з особистим важливим документом. Проаналізувавши санкції статей, установлено, що найпоширенішим видом покарання за незаконні дії з особистими важливими документами є штраф, громадські роботи та позбавлення волі, яке застосовують переважно за наявності обтяжуючих обставин або за злочини з кваліфікуючими ознаками. Запропоновано внести зміни до диспозиції ст. 357 Кримінального кодексу України шляхом встановлення відповідальності не лише за незаконне заволодіння паспортом або іншим особистим важливим документом, а й за використання чужого офіційного особистого документа. Крім того, нововведення стосуються також санкції, якою запропоновано передбачити альтернативні види покарань, зокрема у вигляді громадських робіт.