Напрями покращення спеціально-кримінологічних заходів, спрямованих на запобігання злочинам, що вчиняють безпритульні та бездоглядні діти - O. Pustovyi (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Висвітлено основні напрями покращення спеціально-кримінологічних заходів, спрямованих на запобігання злочинам, що вчиняють безпритульні та бездоглядні діти, в аспекті сімейного, шкільного виховання дітей, організації їхнього дозвілля, а також підвищення ефективності діяльності органів, що здійснюють протидію злочинності. Констатовано, що суть ранньої профілактики полягає в наданні допомоги безпритульним і бездоглядним дітям, які опинилися в несприятливих умовах життя та виховання ще до того, як вони вчиняють злочин. Ранню профілактику здійснюють шляхом нагляду за дотриманням правових норм, що регулюють ці умови, надання соціальної допомоги та захисту прав безпритульних і бездоглядних дітей у різних формах. Зʼясовано сутність поліцейського піклування щодо безпритульних і бездоглядних дітей. Визначено шляхи покращення діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України стосовно винесення заборонного припису особі-кривднику та проходження такою особою відповідних просвітницько-профілактичних чи корекційних програм. Сформульовано пропозиції щодо вдосконалення Інструкції з організації роботи підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України в частині покращення роботи з підлітками, які перебувають у конфлікті із законом, зокрема з тими, які вчинили насильство в сімʼї. Акцентовано на необхідності продовження практики укладання договорів із соціальними службами з метою співпраці щодо осіб, яких утримують у приймальниках-розподільниках для дітей. На підставі аналізу діяльності комісій з питань захисту прав дитини й інших субʼєктів, які вповноважені здійснювати заходи із запобігання вчиненню злочинів безпритульними та бездоглядними дітьми, запропоновано створення єдиного органу, наділеного правом та обовʼязками здійснювати контроль і захист прав й інтересів дітей із чіткою системою ієрархічної підпорядкованості, підзвітності, підконтрольності та належної взаємодії. Основним змістом соціально-педагогічної (соціально-виховної) та психологічної роботи з дітьми з метою їхньої ресоціалізації в слідчих ізоляторах і приймальниках-розподільниках для дітей є взаємодія із центрами соціальних служб для сімʼї, дітей та молоді, спеціалісти яких проводять тренінги, просвітницьку та виховну роботу, надають юридичні консультації тощо, спрямовані на попередження рецидивів; загальноосвітнє навчання; заняття спортом; психологічна підтримка усвідомлення вини.